Cyklovýlety

Na Velkou Deštnou

Chceme zdolat nejvyšší místo v Orlických horách - Velkou Deštnou. Jedeme na elektrokolech z Kačerova.

Startujeme ve 12.55. Jedeme po silnici k Lovecké chatě (Doktorhaus), pak dále po asfaltce směrem na Šajtavu. U lesních školek se dáme doprava po červené až k rozcestí Nad Zdobnicí. Jedeme si 15 minut, protože na cestu navážejí velké kameny. Chápeme, že je to pro zpevnění cesty, ale jet po čerstvě vrstvě velkých kamenů není nic moc.

Od rozcestí do Zdobnice vede široká štěrkovitá cesta. Před Zdobnicí se můžeme podívat do jelení obory, podél které cesta vede. Žádné zvíře není na obzoru. Ve Zdobnici odbočujeme vlevo, jedeme kolem Hotelu Zdobnice směrem k Čertovu dolu. Ze silnice, která vede do Luisina údolí, se na Čertův důl odbočuje doprava. Cesta Čertovým dolem k parkovišti Pod Homolí je nekonečná. Sem tam potkáváme pěší turisty. Kousek před parkovištěm je možné sejít lesem dolů k potoku. Tady je Kačenčin šenk. Je to samoobslužné jednoduché občerstvení. Nápoje se chladí v potoku a lze koupit i nějaké obyčejně sušenky. Platit můžete hotově nebo převodem na účet.

Z parkoviště jedeme směrem k červeně značené turistické cestě - hřebenovce až k rozcestí Pod Jelenkou. To je 3,5 km. Zhruba po 100 m od parkoviště je na trase závora. Z kola musíte slézt, nedá se to objet. Kdo se řítí shora a nevšimne si upozornění, musí mít obrovské štěstí, aby se nerozmlátil. Chvíli se jede s kopce, pak zase do kopce. Cesta je široká, stará asfaltka. Z rozcestí je pak jeden kilometr stoupání na Velkou Deštnou. Tady jsme byli ve 14.30.

Půl kilometru od Srubu Horské služby k rozhledně kola tlačíme, jet se nedá, leda byste byli vyložení krosaři. Ve Srubu lze přečkat nepohodu, ale občerstvení nefunguje, možná proto, že je všední den.

U rozhledny je docela dost turistů. Poznáváme hraběte Kinského, ale necháváme mu soukromí. Jeho televizní pořady o české šlechtě se nám líbily.

Vracíme se zpátky na rozcestí Pod Jelenkou ve 14.50. Tady odbočuje vpravo a jedeme po modré značce do Luisina údolí. Zdá se to na první pohled pořádný sešup, ale v pohodě se dá jet. Cesta je asfaltová. V Luisině údolí funguje nové občerstvení, můžete si dát hranolky, klobásu, párek v rohlíku, nanuka i lízátko...A docela velký výběr nápojů.

V 15.20 opouštíme Luisino údolí a jedeme dolů do Zákoutí v Deštném. Odtud směrem na Jedlovou. Po 4 km je křižovatka (u stromu), tady odbočujeme vlevo a jedeme směrem na Uhřínov. Kdo umí držet jazyk za zuby, tak si ho nepřekousne. Cesta je plná výmolů a děr. Do kopce je to 2,7 km. Jedeme to 10 minut. Spotřebovali jsme jen na toto stoupání 10% baterie.

Z Uhřínova pak po silnici do Kačerova. Zbylo nám více než 50% energie v baterii. Doma jsme v 16.30. Ale ještě jsme stihli v Deštném nakoupit, chvíli jsme se zdrželi u rozhledny a také v Luisině údolí u občerstvení. Ujeli jsme 35 km. (iv)